Telepítési útmutató: Polisztirol szigetelés házilag

A polisztirol hőszigetelés kiváló módja lehet az otthonunk energiahatékonyságának javításának, ráadásul házilag is telepíthető. Az alábbi útmutató lépésről lépésre vezet végig a polisztirol szigetelőanyagok felszerelésének folyamatán, bemutatva az ehhez szükséges eszközöket és anyagokat, valamint számos hasznos tippet ad a telepítés megkönnyítésére.

Szükséges eszközök és anyagok

  • Polisztirol lapok (EPS vagy XPS)
  • Hőszigetelő ragasztó vagy purhab
  • Létra vagy állvány (magasabb helyek eléréséhez)
  • Éles kés vagy fűrész polisztirol vágásához
  • Vonalzó vagy mérőszalag
  • Ceruza jelöléshez
  • Vízmérték
  • Homlokzati háló
  • Műanyag dübelek és csavarok

LÉPÉSEK

1. felület előkészítése

Mielőtt hozzáfognál a polisztirol lapok felszereléséhez, győződj meg róla, hogy a falak tiszták, szárazak és egyenletesek. Távolítsd el a laza festéket, vakolatot, és simítsd el a felületet, ha szükséges.

2. mérés és vágás

Mérj meg mindent pontosan. A polisztirol lapokat a fal méreteihez kell igazítani. Használd a vonalzót és a ceruzát a méretek jelölésére, majd az éles késsel vagy fűrésszel vágd ki a szükséges darabokat.

3. ragasztás
Vidd fel a hőszigetelő ragasztót vagy purhabot a polisztirol lapok hátsó oldalára. Ügyelj arra, hogy a ragasztót egyenletesen oszlasd el. Nyomd a lapokat erőteljesen a falra, hogy biztosítsd a megfelelő tapadást.
4. rögzítés
A nagyobb stabilitás érdekében használj műanyag dübeleket és csavarokat. Ügyelj arra, hogy elegendő rögzítőelemet helyezz el, különösen a lapok sarkainál és széleinél.
5. illesztések tömítése
A lapok közötti illesztéseket alaposan tömítsd ki ragasztóval vagy purhabbal, hogy növeld a szigetelés hatékonyságát és megakadályozd a hideg bejutását.
6. szélek lezárása
Használj üvegszövet hálót, hálós élvédőt a polisztirol lapok széleinek lefedésére, ami segít megelőzni a repedéseket és javítja a felület tartósságát.
7. utómunkálatok
Ellenőrizd, hogy minden lap jól rögzült-e, és nincsenek-e részecskék vagy hézagok a szigetelésben. Ha szükséges, végezz korrekciókat, hogy biztosítsd a teljes lezárását.
Mayerné Vajda Szilvia

Mayerné Vajda Szilvia

Építészmérnök

Tel.: +36-70-376-7009
email: info@hoszigar.hu

Természetesen, szakértő kollégánk minden kérdésben készséggel áll rendelkezésükre. Legyen szó technikai specifikációkról, anyagválasztásról vagy a megvalósítás praktikáiról.
Ne habozzanak feltenni kérdéseiket, hogy a lehető legjobb döntéseket hozhassák meg projektjeik sikeres megvalósítása érdekében.

SZAKÉRTŐNK SEGÍT

3 + 6 =